Lijnen uitzetten

Of ik de Noord-Zuidlijn nog bezoek sec om de stations te bekijken, weet ik niet. Ik denk dat het vervoerd worden de overhand neemt, en ik heb in Noord noch Zuid iets te zoeken. De opening was live op NPO 1. Daardoor leerde ik dat er mensen zijn die afzinkcommandant kunnen zijn. Die voor de NZ-lijn gaf een lekkere ‘tering’, toen hij de halte Centraal Station – nu al de kathedraal genoemd – sinds lange tijd zag. Houd ik wel van. Vol ontzag zijn en eerlijk.

Ik lees te weinig, merk ik. Boeken, kranten en bundels raak ik niet aan of leg ik snel opzij. Het gemakkelijkste excuus is de warmte die me serieus belet in alles. Gisteren nog even gesport en daarna voor apegapen.

Vandaag ging het beter. Opnieuw gesport (bodycombat) en naar FOAM gegaan, voor de tentoonstelling Structures of Identity. Thomas Albdorf heeft in Room With A View een deel gewijd aan reisfoto’s die hij van internet haalt, bewerkt en daarna door beeldherkennings-software haalt. Dan worden sponzen plots vulkanisch gesteente. Ik moest denken aan Ton van ’t Hof, die me ooit zei dat hij een virtuele pelgrimstocht wilde maken, met gebruik van Google Maps, om zo een afstand in foto’s af te leggen van Leeuwarden naar Santiago de Compostela. Misschien komt het er eens van.

In FOAM ook Samuel Gratacap die de problemen van de vluchtelingenstromen vanuit Afrika probeert te verbeelden. Het raakt me stom genoeg niet. Wel keek ik op van een beschrijving, waarin staat dat er ergens veel mensen zijn omgekomen en helaas ook vrouwen en kinderen. Elke dood is triest, dacht ik, en de dood van mannen is even erg als die van anderen.