Markant

Een ezel balkt. Maar hoe schrijf je het geluid zelf, klanknabootsend? Moet je de klinkers verdubbelen, zoals een ezel doet met een langgerekt iiiaaaaaaa… Het werkwoord blijkt simpeler geschreven: iaën. De etymologie van balken gaat terug naar circa 1607, naar het Middel-Nederlandse bulken, als het loeien van dieren. Dat verwijst naar belken, dat in 1477 werd gemunt. In dat jaar verleende Maria van Bourgondië de Staten-Generaal van de Nederlanden het Groot Privilege, waardoor zij financiële en militaire steun kreeg van de Staten en zij op hun beurt enkele gunsten. Ik kwam erop door een radiofragment over Balkenende, waarna ik dacht aan de oorsprong van die naam. Op de Nederlandse Familienamenbank lees ik:

De familienaam Balkenende is mogelijk omstreeks 1600 ontleend aan een toponiem Balkenend te Noordwijk, waar een scheepmakerij gevestigd zou zijn en een houtopslagplaats.

Ik zag laatst een reclame met een jongeman die Mark heette. Dat kan, maar het klopt niet als je afgaat op de populariteit van mijn naam. Het Meertens Instituut kwam in 2014 op 33.618 naamgenoten uit, wat neerkomt op 0.4571% van de bevolking. Ga ik op de grafiek af, dan komt er na 2020 geen nieuwe aanwas. In de top honderd voor jongensnamen komt Mark zelfs helemaal niet meer voor. Mark

Ik ben teruggekomen op mijn eerdere voornemen om niet door te gaan met de flamencoteksten van Camaron de la Isla. Er zit bruikbaar materiaal in. Mijn enige valkuil is snel tevreden zijn met de snelle vondsten. Ik moet uitwerken, verder zoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s