De inclusiescan. De bespreking in mijn groep vond ik een oefening in ongemak. Niet doordat we eerlijk konden zeggen wat we van inclusie en diversiteit vonden, maar door wat er niet kon worden gezegd. Het was hakkelen en stamelen en woorden zoeken die een beetje leken op je eigen ideeën en toch aansloten bij de noodzaak van inclusie. Wat niet hielp, was dat de gesprekken werden geleid door onze leidinggevenden (ze deden het naar omstandigheden heus goed), waar een neutrale gespreksleider nodig was. Al was het om om te gaan met de emoties die opborrelden.
Openlijk kunnen praten over inclusie begint bij een veilige omgeving, en die moet je – ik werk bij de politie – afzetten met linten. Regels waarin je helder kunt vertellen wat je stoort, wat je dwarszit zonder de ander aan te vallen. Het had kunnen voorkomen dat ik bij de opening van het gesprek als voorbeeld werd gesteld van iemand die heel veel privileges heeft en een ander heel veel obstakels. Ik reageerde scherp en lag direct mijlenver achter. En of het gesprek al niet smeulde, zie iemand – heel eerlijk en oprecht – geen begrip te hebben voor wie inclusie niet omarmde.
Misschien is het toch een generatieconflict, dacht ik achteraf. Van mensen als ik die opgroeiden in een witte omgeving die lang wit is gebleven, en anderen voor wie de omgeving altijd al divers was. In de uitslag van de scan staat, dat als je laag scoort op een inclusieve thuisomgeving, je je best moet doen om die diverser te maken. Zo worden de grenzen tussen werk en privé steeds kleiner. Op het werk ga ik mijn best doen om de anderen (ik vind even geen beter woord) stem te geven, ze voor te trekken. Niet omdat dat moet, niet omdat dat beleid is, maar omdat ik heus zie wat het kan brengen.
Maar thuis is thuis, vul ik mijn voorrechten zelf in. Niets radicaals hoor, eerder burgerlijk, met simpele wensen over geluk, geborgenheid en gezondheid. Een thuis voor een paar vrienden, maar vooral een thuis met Roos.
Hoi Mark. Het slaat echt door in Nederland en bij de politie (als afspiegeling van de maatschappij). Als je al privileges hebt heeft dat niets met jouw kleur te maken, maar alles de jouw persoon, je integriteit, je lange carrière, de kwaliteit van je werk en vooral de manieren je achter je artikelen staat. Inclusie is goed, discriminatie is slecht, laat dat duidelijk zijn. Maar er zijn ook mensen die hun privileges hebben verdiend op kwaliteit .
LikeLike
Ik probeerde dat ook te zeggen, dat het me niet altijd van een leien dakje is gegaan, ik ook obstakels kende, maar dat werd afgedaan met dat het toch lukte omdat ik wit ben. Tja. Dan sta ik voorgoed buitenspel. Het was een gevaarlijke oefening, deze scan, die de verhoudingen in het team op scherp heeft gezet.
LikeLike
Triest en bijna onmogelijk om een goede reactie te geven op dat soort aantijgingen en dat nog wel van collega’s. Wat is dit: polarisatie, jaloezie, oud zeer? En hoe gaat de leiding dit repareren? Ik wens je veel sterkte en voor wat het waard is, ik ben altijd fan geweest van je artikelen en vooral je schrijfstijl.
LikeGeliked door 1 persoon