Kein Adolf

Ik vroeg het me af dus zocht ik het op, of de voornaam Adolf nog in zwang is. Volgens het Meertens Instituut zijn er in ons land nog 1495 mannen die zo heten, maar de populariteit is tanende. En Duitsland? Beliebte-Vornamen.de (de enige gratis site over dit onderwerp) meldt het volgende:

De voornaam Adolf was in 1890 een van de meest voorkomende babynamen. Sinds het begin van de 20ste eeuw nam de populariteit van deze naam gestaag af. Om voor de hand liggende redenen was er in 1933 een aanzienlijke toename in de frequentie van Adolf als jongensnaam. Deze hausse eindigde in 1942. Sindsdien zijn er aanzienlijk minder pasgeborenen die Adolf heten. Vanaf 1951 komt deze voornaam bijna nooit meer voor in de statistieken.

Taalbegrip is voor jongeren soms lastig. Een jonge collega had een afspraak gemaakt voor een gesprek en kreeg als antwoord: schikt 10-11, waarna hij dacht dat dit het bezoekadres was. En dan ben ik zo’n lul die hem op de fout wijst.

Vanochtend vroeg op de racefiets geklommen, voor – dacht ik – een ritje van max 75 kilometer. Dat werden er 92. Pfff.

Er wordt naast ons, op de Amstel, geoefend voor het 5-meiconcert van vanavond. Heroes van Bowie en A Beautiful Day van U2 zijn kundig om zeep geholpen en er is een hoempapa-arrangement van Mister Blue Sky van ELO. Maar we ontspringen opnieuw de dans en gaan dineren in Umami. Dan maar muzak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s